Idi na vrh
Budimo u kontaktu
Dvorana Park, Njegoševa bb
jukhercegfest@gmail.com
tel/fax: +382 31 323 072

Proljećno izdanje Mreže festivala Jadranske regije

 

Proljećno izdanje: Pobjednički filmovi festivala iz Sarajeva, Zagreba, Beograda i Herceg Novog dostupni online

Pobjednički filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN), biće prikazani na Proljećnom izdanju ovih festivala online, na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Filmovi će biti dostupni online od 6. do 15. maja na https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/. U programu su četiri nagrađena filma: “Velika sloboda” Sebastiana Meisea (Njemačka, Austrija), “Oaza” Ivana Ikića (Srbija, Holandija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Francuska), “107 majki” Petera Kerekesa (Slovačka, Češka, Ukrajina) i “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana (Turska).

Film “Velika sloboda” je osvojio Srce Sarajeva za najbolji film Sarajevo Film Festivala, Zlatna kolica za najbolji film Zagreb Film Festivala i Specijalno priznanje Festivala autorskog filma. Film “Oaza” je nagrađen Velikom zlatnom mimozom za najbolji film na Filmskom festivalu Herceg Novi i Zlatnim kolicima za najbolji film Zagreb Film Festivala. Film “107 majki” je osvojio Specijalno priznanje na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Film “Čuvar brata svoga” osvojio je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije – Adriatic Audience Award – zahvaljujući glasovima publike na sva četiri festivala. Uz filmove će kao bonus sadržaj na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupni i razgovori s autorima filmova.

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, po prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora). Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori ova četiri festivala, publika je izabrala najbolji film ovog programa. To je film “Čuvar brata svoga” koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi publike od 23. maja biti u kinima širom bivše Jugoslavije.

Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala / Prolećno izdanje Festivala autorskog filma / Proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg Novi / Proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, biće održano od 6. do 15.5.2022. na Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Mreža festivala Jadranske regije podržana je iz programa Kreativna Evropa – MEDIA.

 

Kako gledati filmove na Ondemand.kinomeetingpoint.ba

Kada odete na Ondemand.kinomeetingpoint.ba, i kliknete opciju “Create account”, unesite svoju podatke u ponuđena polja. Ponuđena polja uključuju vaše ime i prezime, e-mail adresu, kreiranje vaše lozinke i druge osnovne podatke. Kreiranjem accounta, bićete u mogućnosti da vidite sadržaj koji vam je dostupan zavisno od teritorije sa koje pristupate platformi. Izaberite film, kliknite opciju “Rent” i unesite detalje svoju bankovne kartice. Nakon toga potvrdite opciju “Rent”. Nakon toga film koji ste iznajmili možete pronaći u sekciji “My Library”. Kada prvi put kliknete “Play”, odnosno nakon pokretanja filma, film ćete moći gledati 48 sati koliko god puta želite. Uživajte u filmovima!

***

O festivalima

Sarajevo Film Festival (SFF)

Pred kraj četvorogodišnje opsade Sarajeva, sa željom da se pomogne obnova civilnog društva te tako održi kosmopolitski duh grada, 1995. godine Obala Art Centar pokreće Sarajevo Film Festival. Više od 25 godina kasnije, Sarajevo Film Festival je izrastao u međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope (Albanija, Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Gruzija, Mađarska, Kosovo*, Sjeverna Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija, Turska, Ukrajina) zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti. Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

Zagreb Film Festival (ZFF)

Zagreb Film Festival jedna je od centralnih i najposjećenijih kulturnih manifestacija te najveći međunarodni filmski festival u Hrvatskoj. Održava se tokom novembra u Zagrebu te publici predstavlja najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije. Od svojih početaka ZFF je usmjeren ka otkrivanju i promicanju savremenog nezavisnog filma i debitantskih radova reditelj/ki iz cijelog svijeta. Nudeći tokom gotovo dvije decenije festivalsku, a kasnije i distribucijsku platformu, te prikazujući ostvarenja koja često mimoilaze repertoare multipleks dvorana, festival je odigrao ključnu ulogu u odgajanju generacija publike koja uživa u filmskoj umjetnosti.

Festival autorskog filma Beograd (FAF)

Festival autorskog filma Beograd (FAF) je osnovan 1994. godine sa ciljem da domaćoj publici predstavi najbolja savremena, umjetnička filmska ostvarenja. Ostvarenja koja se na festivalu prikazuju drugačija su od većine filmova sa redovnog kino reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, realnijom i kompleksnijom slikom današnjeg svijeta i čovjeka. Broj posjetilaca festivala raste iz godine u godinu, što ukazuje na značaj i neophodnost dešavanja ovakve manifestacije.Ovaj kultni festival umjetničkog filma publici predstavlja raznovrstan program sačinjen od pobjednika svjetskih filmskih festivala, novih ostvarenja reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, kao i zanimljivih filmova koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. Svake godine ugosti veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca, koji pored učestvovanja u programima održe i nekoliko radionica sa studentima.

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN)

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival je najznačajniji filmski festival u Crnoj Gori i održava se već više od tri decenije. Internacionalni program fokusira se na takmičarske selekcije regionalnih dugometražnih ostvarenja (zvanična takmičarska selekcija), dokumentarnih i studentskih filmova. Vantakmičarski program Kino Evropa obuhvata recentna ostvarenja etabliranih evropskih autora. Glavni cilj Festivala je da promoviše regionalnu i svjetsku kinematografiju, posebno otvarajući prostor za autore/autoke i filmove koji njeguju autentičan umjetnički senzibilitet, hrabar pristup društvenoj stvarnosti, filmskom jeziku i produkciji, sa akcentom na predstavljanju presjeka savremenih poetika i izraza.

X