Idi na vrh
Budimo u kontaktu
Dvorana Park, Njegoševa bb
jukhercegfest@gmail.com
tel/fax: +382 31 323 072

29. HAPS

  1. HERCEGNOVSKE APRILSKE POZORIŠNE SVEČANOSTI, HAPS – POZORIŠTE I MUZIKA

– SELEKCIJA ZA PUBLIKU OD 3 DO 103

Stvaranje pozorišne predstave  angažuje ne samo reditelje i glumce koji odmjere svaki pokret i svaku izgovorenu riječ,  već i scenografe, kostimografe, majstore svjetla, kreativce  čijа djela  vidimo na sceni. Muzikа, zvuk, efekti, ono što  samo čujemo, a što kao i svi pomenuti elementi bitno utiče na harmoničnost  i estetsku ujednačenost predstave –  takođe  nastaje tako što autori biraju ili stvaraju muziku odmjeravajući svaki ton, boju zvuka, ritam, dodajući  tako poseban kvalitet atmosferi i priče i igre… Tom dijelu pozorišne čarolije o kome se najrjeđe govori, na HAPsu smo prošle godine posvetili punu pažnju, a činimo to i ove jer smo  lanjskim izborom selektorke HAPSa  Miline Kovačević otvorili široko polje teatarskog stvaralaštva i temu  koja se čini neiscrpnom, još od vremena  kada je  Bertolt Breht ukazao da je Ervin Piskator bio prvi reditelj koji je počeo da koristi snimljeni zvuk u svojim predstavama. U komadu „Raspućin“ iz 1927. godine emitovan je Lenjinov glas.

Ovogodišnja selekcija HAPSa uz odrednicu pozorište i muzika potvrđuje  da muzika doprinosi  iskazivanju poruke pozorišnog komada jednako kao ono što se igra i govori na sceni.

A na sceni Dvorane Park, na otvaranju, u  ponedeljak 15. aprila  mjuzikl  NEKI TO VOLE VRUĆE u produkciji  Narodnog pozorišta iz Niša.  Režiju potpisuje  Aleksandar Marinković, dramatizaciju Branislav Nedić, muzički saradnik je Irena Popović Dragović, koreograf: Nebojša Gromilić, a igraju Dragana Mićalović, ansambl NP Niš i hor, “Teatar Bend” i Contra Dance Studio.

U srijedu, 17. aprila  gledaćemo  KOŠTANIN TVIST, beogradskog Teatra Vihor. Predstava je rađena  po motivima djela“Greta str. 89” autora  Luca Hibnera. Igraju  Andrej Šepetkovski i Dragana Dabović, a  Šepetkovski potpisuje i režiju.

ČEHOVLJEVA SOBA, SEZONA Narodnog pozorišta  Timočke krajine “Zoran Radmilović”  iz Zaječara. Predstava je rađena prema pričama Antona Pavloviča Čehova najznačajnijeg ruskog dramskog pisca,
u modernoj režiji Nikole Zavišića, a donose je u  petak 19. aprila  glumci pozorišta “Zoran Radmilović”,
sa živom muzikom u kojoj se glumci i pjevajući i svirajuči uključuju u bend koji je na sceni.

Za ponedeljak 22. april,  zakazana je kamerna opera  SVADBA i gostovanje Slovenačkog kamerno -muzičkog  pozorišta (SKGG).  Muzika i libretto djelo su Ane Sokolović, muzički director je  Jelena Sasnik , reditelj  Andrej Jus.

Kazalište “Marin Držić” iz  Dubrovnika stiže nam s predstavom VIDI KAKO LOKRUM PERE ZUBE u srijedu, 24. aprila. Predstava je rađena  prema  romanu Ivane Lovrić Jović, režirao je  Paolo Tišljarić, originalna   muzika i dizajn zvuka djelo su Žarka Dragojevića, a obrade italijanskih kancona uradio je Bojan Beribaka.

Na HAPSu  i LJUBAVNI KABARE, produkcija  Impressario & Coronna, Beograd i glumačka ekipa u kojoj su:

Rade Marjanović, Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević i Vladimir Posavec Tušek sa bendom Pozorišta na Terazijama. Kabare sa stihovima Mike Antića, Balaševića, Jesenjina, Bećkovića, Moma Kapora, Galeta Jankovića, sa numerama od romskih pjesama do šlagera i pop-roka je na programu u subotu 27. aprila.

KIC „Budo Tomović“ Podgorica, KC „Nikola Đurković“ Kotor i “Korifej” teatar Kolašin, na zatvaranju HAPSa,  u utorak 30. aprila predstavljaju komad  JELENA SAVOJSKA. Autor teksta je  Marija Sarap, reditelj  Zoran Rakočević, autor muzike  Bojan Peko Minić, a igraju Jelena Đukić i  Bojan Peko Minić.

Dan pred završetak 29. HAPSa, u ponedeljak 29. aprila očekuje nas  plesna predstava povodom Svjetskog dana igre  u  Off program – IGRA S MITOM. Ova produkcija Ansambla slobodnog plesa Liberdance, Zagreb i Instituta za umetničku igru, Beograd okuplja pet igračica među kojima je Novljanka Natalija Trifunović. Ideju i koreografiju potpisuje Aleksandar Saša Ilić, a adaptaciju muzike Georg Draušnik.

Ni HAPSić ništa manje bogat – počeće u utorak  23. aprila kada je na programu ekološka predstava za djecu (5+) MISLI ZELENO. Riječ je o koprodukciji  NVU “Arlekin”, CZK Prijestonice Cetinje i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“. Tekst je pisao Jovan Bošković, režirala Dušanka Belada,  songove napisao  Frenki Bogićević, a koreograf je  Marija Boljević .

BILO JEDNOM JEDNO JAJE predstava za djecu (3+) Pozorišta lutaka Mostar na redu je u četvrtak 25. aprila. Autor teksta je  Saša Eržen, reditelj  Silvan Omerzu, a originalna muzika djelo  Vaska Atanasovskog. Predstava će biti reprizirana narednog dana za djecu vrtića “Naša radost”

HAPSić ćemo zaokružiti predstavom TARZAN koja će biti odigrana u petak 26.aprila. Riječ je o još jednom spektaklu Gradskog  pozorišta Podgorica koji pripada lutkarskoj sceni. Predstava je rađena po motivima romana Edgara Rajsa Barouza  a u autorskom timu su  reditelj Davor Dragojević i baletski pedagog  koreograf Tamara Vujošević-Mandić. Kompozitor songova je Veselin Frenki Bogićević.

Prvi prateći program je 18. aprila, a riječ je o premijernoj projekciji pokretnog stripa na bazi igrano – dokumentarne radio drame SAT KAPETANA ŠTUMBERGERA, što je i ovogodišnja produkcija Hercegnovskog pozorišta.

U subotu 20. aprila  treće izdanje popularne disco žurke Old School Disco Party u Underground Clubu  u Dvorani PARK. Tradicija je započeta 2006. na predlog Zorice Cvitković (UOHP), a žurke ‘za starije’ čiji je glavni organizator i DJ bio Pero Dubanek nekoliko godina su održavane u Teutinoj špilji, obnovljena je sa velikim uspjehom prošle godine.

Dobro došli na HAPS!

 

X