Idi na vrh
Budimo u kontaktu
Dvorana Park, Njegoševa bb
jukhercegfest@gmail.com
tel/fax: +382 31 323 072

Zorane hvala ti na svemu!

Одлазак Зорана Живковића са сцене овога свијета, живота и културе све је изненадио и затекао неспремним – осим њега самога. Отишао је тихо и господски, у стилу у коме је живио и битисао цијели радни вијек, оставивши граду Херцег Новом и Црној Гори колосалне културне подухвате који ће бити свјетионици памћења и оријентири душама жељним љепоте, доброте и узвишености као вриједностима које је Зоран Живковић сам оличавао и својим препознатљивим људским држањем свједочио.
Колектив и институцију „Херцег феста“ задужио је као организатор бројних престижних умјетничких фестивала и манифестација по којима је град Херцег Нови био и остао главна одредница и пријестоница културе у овом дијелу Јадрана и Европе. То што је сâмо познанство са Зораном Живковићем била ријетка привилегија објашњавају сами његови културни доприноси без којих би овај град и Црна Гора били дубоко ускраћени. У те доприносе Зоран је утиснуо дубоки печат, не само своје професионалности, креативности и маштовитости него и своје харизматичне и високо моралне личности. Својим ликом емитовао је ауторитет, али га је красила и неодољива гравитација пријазности и приступачности; са својим строгим професионалним и људским критеријумима дјеловао је озбиљно, али био надасве комуникативан и дружељубив; иза аристократске суздржаности крила се фуриозна животна енергија; био је скроман и ненаметљив, а међу многима га је грабило око.
Све чега се у култури дотакао Зоран Живковић било је предестинирано на успјех, свакога кога је дотакао својим племенитим ликом, рањавао је пријатељском љубављу. Водећи балкански и екс-југословенски, позоришни и филмски умјетници и ствараоци, диве и примадоне, бардови, виртуози и маестри, пословично затворени, зорили су се познанством са Зораном Живковићем и пред њим отварали своју душу.
Зоран Живковић је у свему био репрезент и икона херцегновске културе.
Зоране, хвала ти на свему! Sit tibi terra levis!

Зоран Живковић рођен је на Цетињу. Завршио је Академију за филм и телевизију у Прагу 1983. а 1992. стекао звање магистра филмске и ТВ продукције.
Члан Удружења филмских стваралаца Црне Горе; продуцент, селектор, као и пословни директор Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала; неколико година члан Управног Одбора ЈС РТЦГ; у организационим тимовима за манифестацију Празник Мимозе и Херцегновске априлске позоришне свечаности – ХАПС.
Продуцент прве националне опере Балканска Царица; продуцент учешћа Црне Горе на Еуросонгу 2005/7/8; оперативни директор ФИАТ-а 2006; раније на фестивалу БИТЕФ обављао продукцијске послове; продуцент низа позоришних представа, турнеја иностраних театарских и концертних програма у Црној Гори, филмских и телевизијских форми.
Продуцент једног од најзначајнијих промотивних филмова о Црној Гори норвешке државне телевизије. Члан жирија Међународног ТВ фестивала у Бару, Фестивала медитеранског театра Пургаторије у Тивту, Међународног филмског фестивала у Скопљу. Ангажован на пројектима Министарства туризма и Министарства за културу Црне Горе.

X