Idi na vrh
Budimo u kontaktu
Dvorana Park, Njegoševa bb
jukhercegfest@gmail.com
tel/fax: +382 31 323 072

Puno ime: Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti

Godina osnivanja: 1995.

Program: Pozorišne predstave + prateći program

Termin: April

HAPS je pozorišni festival pokrenut 1996. godine kao manifestacija koja je okupljala uglavnom amaterska pozorišna društva. Od 2002. godine, festival i njegov dugogodišnji organizator i titular Hercegnovsko pozorište ulaze u proces profesionalizacije, tako da manifestacija od tada podrazumjeva okupljanje profesionalnih pozorišnih umjetnika i ansambala.
U minulim godinama uspostavljena je čvrsta veza u koprodukciji ovog festivala između krovne ustanove kulture u Herceg Novom JUK Herceg fest i NVO Hercegnovsko pozorište u cilju kvalitetnije produkcije festivala. Od osnivanja do danas, HAPS je mijenjao koncept – od prvobitne smotre amaterskih pozorišta nekadašnje Jugoslavije, postao je u jednom trenutku prilika za pregled biranih regionalnih profesionalnih produkcija. Program festivala čine kvalitetne pozorišne predstave, kao i raznovrstan prateći program. HAPS ima revijalni karakter, izbor predstava sa tematskim određenjem teži da mobiliše publiku u percepciji pozorišnih ostvarenja da angažovano upoređuje ostvarenja različita po formama i pristupu tematici.

Od 25. izdanja održanog 2020. godine (HAPS u doba korone) festival posebno afirmiše radio-dramu.

Plaketa „Miloš Šami“ dodjeljuje se za poseban doprinos afirmaciji Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti. Od njenog ustanovljenja 2001. godine, dobili su je: Jelisaveta Seka Sablić, Ljuba Tadić, Petar Kralj, Predrag Ejdus, Gradsko pozorište iz Podgorice, Pozorište mladih iz Novog Sada, Varja Đukić, Mirko Vlahović, Pero Kvrgić, Zijah Sokolović, Dragana Daca Dabović, Branimir Popović, Vojin Ćetković, Slobodan Milatović, Vojislav Voja Brajović, Narodno pozorište Sarajevo…

Pružajući tokom godina uz predstave, niz propratnih sadržaja i dobru atmosferu HAPS je postao ’miljenik’ učesnika, publike i medija.

X